Merhaba ,Yine bir konu paylaşıyorum forumda inceleiğimde görmediğim konulardan.
Kiriş ve kolon çizimlerinde bina duvar kesitlerinde çizimlerde bir çok örnekte tek çizim ve ekb raporlarında kolon ısı kayıp hesaplamaları hep 0 olarak görüyorum.
bunun detayını yine incelediğimde ve sorgulağımda :
Bir binanın bir yönündeki kolon genişliği (30 cm) duvar 10 mt - kolon 30 cm - duvar 3 mt-kolon 30 cm şeklinde 10.60 mt ise..bu tiplerin çizim üzerinde de sırası ile
0.3 mt duvar (iç detayı kolon duvar) - 10 mt duvar (iç detayı tugla veya ne ise..bileşenleri) sonrası yine sırayla 0.3 mt duvar (kolon duvar secenegi) ile devamlılığı ..
Isı yalıtım projelerinde her alanın yüzey yüzey ölçüleri m2 cinsinde belirtilip bileşenleri hespalanıp kayıp değerleri ve ısıl yükleri bulundugundan..
Genelde tek olarak çizgi geçilen ve (işaretlerin ise 10.60 ve kolon olarak secilirse kolon kayıpları sisteme giriyor) yada 10.60 mt duvar tanımlanıp seçilirse duvar kayıpları ekb ye tanımlanıp kolonlar atylanıyor..ve her ihtimalde de ekb hatalı proje hesabı yapmakta oluyor..Mevcut binalar için projesi olmayan binalardaki kolon ve kirişler termal kamera ile ısı köprüleri üstünde görülerek analiz ve hesaplamalara dahil edilebilmektedir.Tabi ek rapor da denetime çağrıldığında sunulması şartı ile..
Bu konuda ben duvarları sayın huramiral'in dediği gibi giriyorum. Şöyle uyguluyorum; önce sisteme hata bulunamadı sonucunu alana kadar kolon girmiyorum; en son kolonları dahil edip yeniden düzenliyorum; eğer baştan 0,25 veya 0,30 gibi kolon girilse yanlış bir şey girildiğinde onu bulması zor oluyor o yüzden böyle yapıyorum.
Daha sonra bunu şöyle düşündüm. Nasıl olsa bu statik bir hesap programı olmadığı için bir yüzeyde örneğin binanın en üst yatay ekseninde toplamda ne kadar kolon uzunluğu var;diyelim ki 1,5 bu değeri pencere-kapı veya bölünen duvar olmadıkça sisteme böyle de girdiğim oldu. Teyit etmek için telefonla Mesleki Hizmetler Genel Md.'ne de sorduğumda yapılabileceğini söylediler.
Bu yaptığım tarzda yapmak isteyenler isterseler sorabilirler akıllarda da soru kalmamış olur.
Neticede kolonlar girilmelidir.