Merhaba Ziyaretçi

DOĞU EKSPRESİ

  • 2 Yanıt
  • 2352 Gösterim

0 Üye ve 1 Ziyaretçi konuyu incelemekte.

*

Çevrimdışı gulcebozan

  • *
  • 1
  • 12
  • Cinsiyet: Kadın
  • eitasarim.com Forum 'a Hoşgeldiniz!
  • Meslek: Öğrenci
  • Şehir/city: Bolu
DOĞU EKSPRESİ
« : 23 Ekim 2018, 23:52:41 »
Bir Doğu Ekspresi Macerası

Doğu Ekspresi, varmak için değil yolda olmak için çıktığınız bir hayal yolculuğudur. Trende geçirdiğiniz saatlerde sizin gibi gezginlerle tanışmak, kondüktörlerle sohbet etmek, günün ilk ışıklarının aydınlığında çayınızı yudumlarken gördüğünüz manzaralara doyamadan yanından geçip gitmek ve çok daha fazlasını deneyimleyebileceğiniz mükemmel tecrübedir. Eğer siz de beş yıldızlı tatillerden hoşlanmıyorsanız, “Çok rahat etmesem de olur, önemli olan yaşayacaklarım.” diyorsanız bu yolculuk tam da size göre 😊
Şimdi sizlerle 15 Mart 2018’de deneyimleme şansımız olan bu masal yolculukta yaşadığımız deneyimleri ve önerilerimi paylaşacağım.
 

KARAR VERME VE BİLET ALMA SÜRECİMİZ

Öncelikle Doğu Ekspresi yolculuğuna nasıl karar verdiğimden bahsetmek istiyorum. Kendimi bildim bileli gezmeye, yeni yerler görmeye meraklı bir insanım. Gittiğim yerlerin tarihi dokularını görmek, belki de yüzyıllar önce orada birilerinin yaşadığını düşünmek benim içimi her zaman kıpır kıpır etmiştir. Fakat henüz yaşımın da 21 olması sebebiyle istediğim yerleri gezebilme özgürlüğüne yavaş yavaş erişmeye başladım. Son yıllarda, Türkiye’nin doğu sınırında bulunan Kars’a Doğu Ekspresi ile gitmek moda olmuş durumda. Fakat gördüğüm kadarıyla, yıllardır birçok gezginin rotasındaymış Kars. Gördüğüm birbirinden güzel fotoğraflar, okuduğum yazılar ve cennet ülkemin her bir köşesinin içimde uyandırdığı merak ve heyecanla sık sık Kars ve Doğu Ekspresi hakkında araştırma yapıyordum. Artık gitmek istediğime emindim! Fakat o da ne? Bilet yok. Doğu Ekspresi maceram başlamadan bitmiş oldu.
Bir gün, ders arasında yakın arkadaşlarımdan biriyle Doğu Ekspresi hakkında sohbet ederken başka bir arkadaşımız gelip “Siz isteyin bilet bulayım yahu, biletten kolay şey mi var?” dedi. İki arkadaş itiraz ettik, “Hayır biz sürekli bakıyoruz, biletler tükenmiş oluyor. İnanmıyorsan TCDD sitesinden göstereyim.” dedim. Ben biletin olmadığını kanıtlamaya çalışırken bir de baktım örtülü kuşetli vagonda bir sürü boş yer var! Girdimiz şoku atlatmamızın ardından hemen biletlerimizi aldık. Kısacası çok uzun süredir kurduğumuz hayal, beş dakikalık bir tesadüfle gerçek olmuştu!
Demem o ki, Doğu Ekspresi bileti bulmak gerçekten çok zor. Biz 15 Mart 2018’de bu deneyimi yaşamış şanslı kişilerdeniz. Ancak şu anda ticari amaç güderek Doğu Ekspresi biletlerini herkesten önce satın alıp 3-4 bin gibi ciddi rakamlara tur düzenleyen firmalar mevcut. Veririm parasını, giderim diyorsanız, sizin için hiç sıkıntı yok demektir. Fakat bizim gibi öğrenciyseniz ya da daha hesaplı bir gezi planlıyorsanız, sık sık TCDD sitesini ziyaret etmenizi tavsiye ederim. Unutmayın, her gün tam bir ay sonrasının biletleri satışa çıkmakta. İyi şanslar…

TREN VE YOLCULUK HAKKINDA BİLGİLER

Ankara’da başlayan macera Kırıkkale, Kayseri, Sivas, Erzincan, Erzurum illerimiz üzerinden Kars’a kadar devam ediyor. Küçük istasyonlarda 2-3 dakika, büyük şehirlerde 10 dakika kadar kalıyor. Yolculuk yaklaşık olarak 26 saat sürüyor (hava şartlarına göre değişiklik gösterebilir). Trende pulman, örtülü kuşetli, yataklı vagonlar mevcut. Ayrıca trende yemek yiyebileceğiniz, bir şeyler içip oturabileceğiniz restoran vagonu da var.
Pulman, kısa mesafe gidecek olanların tercih edeceği otobüs tipi koltukların bulunduğu bölüm.
Örtülü Kuşetli vagonda dört kişilik kompartımanlar var. Koltukların sırt kısmını indirdiğinizde iki yatak çıkıyor ortaya. Üstte asılı olan iki yatak daha var. Trene bindiğinizde kondüktör gelip size temiz çarşaf, yastık kılıfı ve pike veriyor. Yataklarınızı kendiniz hazırlıyorsunuz. Cam kapı üzerinde örtü var. Kapılar içeriden kilitlenmiyor, şanslıysanız kondüktörden dış kilidinin anahtarını alıp tren içinde gezmeye çıktığınızda eşyalarınızı yanınızda taşımak zorunda kalmazsınız. Bir adet priz mevcut. Tuvaletler ortak. Bir vagonda biri başta biri sonda olmak üzere iki adet tuvalet (biri alaturka diğeri alafranga) mevcut. Yolculuğun ilk altı saatinden sonra tuvaletler temizliğini yitirmeye başlıyor. Vagondan herkes elini kolunu sallayarak geçebiliyor. Dört kişilik bilet almadıysanız, tanımadığınız kişilerle aynı yerde kalmak zorunda kalabilirsiniz. Gerekli görürse kondüktör rahatsızlık yaşamamak adına kadınları ve erkekleri ayırabiliyormuş (biz böyle bir olaya şahit olmadık).
Yataklı Vagondaki kompartımanlar iki kişilik. Trene bindiğinizde, yataklarınız hazır oluyor. Örtülü kuşetlideki gibi pike değil battaniye mevcut. İçeride ayna, sabun, lavabo (tuvalet değil), mini buzdolabı (içi abur cubur dolu), masa olarak kullanabileceğiniz şekilde açılabilen bir dolap, terlik, havlu mevcut. Yataklı vagona diğer vagonlardan geçiş yasaktır. Tuvaletler yolculuk boyunca temizdir. Kapınızı içeriden ve dışarıdan kilitleyebilirsiniz. Kondüktör ara sıra gelip bir şeye ihtiyacınız olup olmadığını sorar. İsterseniz restorandan yemek sipariş ettirebiliyormuşsunuz.
Not: “Örtülü Kuşetli vagonlarda yatak yok mu, yataklı vagon ayrı mı?” gibi kafa karışıklığı yaşayanlar için; iki vagon tipinde de yatak mevcut. Sadece yataklı vagonda daha lüks bir yolculuk geçirirsiniz.
 

HAZIRLIK SÜRECİ VE ÖNERİLER

Biletimizi aldık, kalbimiz heyecandan pır pır. Geldi sıra hazırlığa. Öncelikle trende 26 saat geçireceğinizi unutmayın. Bu demektir ki en az iki öğünlük yiyeceğe ihtiyacınız var. Yemekli vagonda birçok yemek seçeneği mevcut. Fiyatlar da makul. Tek sorun yemekler dondurulmuş, mikrodalgada ısıtılıp getiriliyor. Bu yüzden çok tercih edildiği söylenemez.
Biz yolculuğa çıkmadan önce Ankara’da market alışverişimizi yaptık. Yanımıza su, abur cubur, kahvaltılık malzemeler aldık. Evde sarma, börek, kurabiye vs. yapıp da getirirseniz keyfinize diyecek olmaz bence 😊 Yanınızda minik kamp ocağı getirebilirsiniz. Böylece isterseniz trende yemek bile yapabilirsiniz. Biz gördük, yapanlar vardı. Elektrikli su ısıtıcısı getirerek kahvenizi çayınızı yudumlarken manzaranın tadını çıkarabilirsiniz. Ek olarak Erzurum’a gelmeden bir saat önce cağ kebabı siparişi verip farklı bir lezzeti deneyimleyebilirsiniz. 
Tuvalet kağıdı mevcut olmasına rağmen yolculuğun sonlarına doğru bitebiliyor. Yanınıza ıslak mendil ve tuvalet kağıdı almanızı öneririm.
Yataklı vagonda iki adet priz, örtülü kuşetli vagonda bir adet priz olduğu için yanınıza üçlü uzatma kablosu almanızı tavsiye ederim.
Sosyal medyada görmüş olduğunuz o güzel doğu ekspresi fotoğraflarındaki ambiyansı yaratmak için siz de yanınıza mum, yılbaşı süsü alabilirsiniz.
Kars’a vardığınızda Kars sokaklarını dolaşıp tarihi dokusunu keşfetmenizi, Kars Kalesi’ne tırmanıp şehre bir de bu açıdan bakmanızı, Ani Harabeleri’nde Ermenistan sınırında yüzyıllar önce orada yaşamış medeniyetleri hissetmenizi, Çıldır Gölü’nde kızağa binmenizi tavsiye ederim. Kars’ın kaz eti, hangeli, Çıldır’ın sarı balığı meşhur. Gelmişken bu tatları da deneyimleyebilirsiniz.
Not: Restoranlara rezervasyon almadan giderseniz kapıdan dönmeniz büyük olasılık.
Alpler dışında dünya üzerinde toz karın yağdığı tek yer olan Sarıkamış’ta kayak yapabilirsiniz.

Bizim Kars deneyimimiz unutulmazdı, diliyorum sizin gezinizin de tadı damağınızda kalır 😊
Yazımla ilgili eleştiri ve yorumlarınızı bekliyorum.
Farklı yazılarda görüşmek dileğiyle.

Sevgilerimle,
Gülçe BOZAN


*

Çevrimdışı <-ei->

  • Bilgi Paylaştıkça Çoğalır.
  • *********
  • 290
  • 204
  • Cinsiyet: Erkek
  • Eee Ne olacak şimdi!?
    • eitasarim.com tasarımda yeni adresiniz
  • Şehir/city: Ankara
Ynt: DOĞU EKSPRESİ
« Yanıtla #1 : 24 Ekim 2018, 00:18:26 »
Bu güzel yazıyı sitemizde paylaştığınız için çok teşekkür ederim. Değer kattınız, bizleri bu yazınızla onurlandırdınız.
Tekrar tekrar teşekkür ederiz. Devamını bekleriz...Resimlerde Harika...
Paylaşmak Güzeldir...

*

Çevrimdışı Egemen

  • Nervo
  • ***
  • 39
  • 64
  • Cinsiyet: Erkek
  • Never was and never will be
    • Dua Grubu
  • Şehir/city: Kırıkkale
Ynt: DOĞU EKSPRESİ
« Yanıtla #2 : 26 Ekim 2018, 13:34:38 »
Herkesin hayatı boyunca en azından bir kez yapması gereken bir gezi. Bu değerli yazıyı sitemize kazandırdığınız için teşekkür ederiz.
İmza atmayı bilmiyom da parmak bassam olur mu?